Wielka Sobota to nie tylko święcenie pokarmów

Dodane przez Tadeusz Ura, #saturday201544

W Wielką Sobotę święciliśmy pokarmy i czekamy na Zmartwychwstanie Chrystusa.

W świątyniach w Busku-Zdroju panowała modlitewna zaduma.

Przerywały ją jedynie święcenia pokarmów, które przynosili wierni.

A że z koszyczkami pełnymi wielkanocnych specjałów nierzadko wysyła się lub przyprowadza najmłodsze pociechy, w kościołach chwilami panował gwar i zamieszanie.

Tymczasem przy grobie czuwała warta – ministranci i strażacy.

Chrześcijanie świętują zwycięstwo Jezusa nad śmiercią, przyroda budzi się do życia po zimie, zaś tradycje ludowe zarówno upamiętniają wydarzenia sprzed ponad 2000 lat, jak i podkreślają naturalne przemiany w przyrodzie – wiosna rozpoczyna nowy cykl życia, obsiewania, zbierania plonów i cieszenia się nimi.

Wiele osób udało się na Cmentarz Parafialny w Busku-Zdroju gdzie czyniono ostatnie porządki i zapalano świeczki na grobach zmarłych przodków.

Niedziela Wielkanocna (nazywana też Wielką Niedzielą, Niedzielą Zmartwychwstania Pańskiego) to pierwszy dzień świąt wielkanocnych.

W Polsce w godzinach porannych odprawiana jest uroczysta rezurekcja, która swymi tradycjami sięga średniowiecza.

Po powrocie do domu w gronie rodzinnym zasiada się do uroczystego śniadania wielkanocnego, które rozpoczyna się składaniem życzeń i dzieleniem się święconką z koszyczka.

Na stołach znajdują się jajka, wędliny, wielkanocne baby i mazurki.

Stoły zdobione są bukietami z bazi i pierwszych wiosennych kwiatów.

Poniedziałek Wielkanocny zwany też Lanym Poniedziałkiem, Śmigusem-dyngusem to drugi dzień świąt Wielkiej Nocy.

W polskiej tradycji tego dnia polewa się dla żartów wodą inne osoby, nawet nieznajome.

Polewanie wodą nawiązuje do dawnych praktyk pogańskich, łączących się z symbolicznym budzeniem się przyrody do życia i co rok odnawialnej zdolności ziemi do rodzenia.

Do dziś zwyczaj kropienia wodą święconą pól w poniedziałkowy ranek przez gospodarzy jest spotykany we wsiach na południu Polski.

W czasie świąt wielkanocnych nie może tego zabraknąć! Polska tradycja potraw wielkanocnych jest bardzo bogata i nie ma chyba innej tak bogatej tradycji kulinarnej na czas obchodów Świąt Wielkanocnych.

Czekamy na to śniadanie przez cały Wielki Post, zatem nie dziwi fakt, że wszystkiego co znajduje się na stole staramy się skosztować choćby przynajmniej po troszeczku.

Ta strona używa plików cookies, zapisywanych i odczytywanych z Twojego urządzenia. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Wszystkie szczegóły na ten temat znajdziesz w naszej Polityce Prywatności

Array
(
)

Tag error : <ion: >

PHP error : Undefined index: HTTP_ACCEPT_LANGUAGE
in expression :
file : /home/realadmin/ftp/tmb.busko.pl/files/.thumbs/2016_06_14_lato_dzien_2/favicon_f2de6f.ico(103) : eval()'d code(165) : eval()'d code(186) : eval()'d code(216) : eval()'d code